woensdag 16 november 2011

De "Kollum" van Bilker

Via het Nieuwsblad NOF werd ik geattendeerd op een wekelijkse collumn van burgemeester Bearn Bilker op de website van de gemeente Kollumerland. In de afleveringen van 2 en 10 november laat hij zich kritisch uit over de voortgang van de gemeentelijke samenwerking in Noordoost-Fryslân.
In eerste instantie was er een samenwerking in NOFA verband. Achtkarspelen, Dantumadiel, Dongeradeel en Kollumerland werkten op tal van terreinen, met wisselend succes, samen. Tot burgemeester Kazemier van Dongeradeel een fusie van zijn gemeente met Dantumadiel en een fusie van Achtkarspelen met Kollumerland voorstelde. Prompt lag de samenwerking volledig op z'n rug. De raad van Dantumadiel meende dat een dergelijke fusie wel wat kort door de bocht was en wilde een breder onderzoek. Dat zit nu in de afrondende fase. Eind 2010 of begin 2011 maakt de raad haar voorkeur bekend.
Ondertussen ging Tytsjerksteradiel een partnerschap aan met Achtkarspelen. "Burgum" wilde eerder van geen enkele samenwerking weten. Men was als vierde gemeente van Fryslân mans genoeg om eigen boontjes te doppen. Toen in de hele provincie gemeenten gingen praten over fusie of samenwerking werd men bang om over te blijven. Zodoende klopte men aan bij Achtkarspelen. Deze had wel oren naar een samenwerking met Tytsjerksteradiel. Onlangs is dit bekrachtigd in een overeenkomst. Hierin ook de vermelding dat zonder toestemming van de één de ander geen samenwerking met een derde zal aangaan. Feitelijk houdt dat in dat Achtkarspelen toestemming moet vragen, want dat zie ik Tytsjerksteradiel nog niet doen."Deze samenwerking heeft gevolgen voor heel Noordoost-Fryslân", schrijft Bilker terecht. Ook merkt hij op; "Het zou toch bespreekbaar moeten zijn om het hele gebied van Noordoost-Fryslân tegen het licht te houden en goed te kijken wat er nu echt logisch is. Kollumerland voelt daar heel erg veel voor, want dan kun je echt objectief kijken naar: wat hoort nu bij wat en wat is voor de toekomst sociaal-economisch van belang.(---) Dat komt nu allemaal niet aan de orde en dat is een gemiste kans. Met andere woorden: wat er nu tussen Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel gebeurt, heeft gevolgen voor heel noordoost Fryslân". 
Volgens mij heeft Bilker met dit laatste helemaal gelijk. Andere gemeenten zitten nu klem. Er is nu sprake van een belemmering in de keuze. Regelmatig is er de roep om een provinciale regierol. Gelet op de ontstane situatie in Noordoost-Fryslân lijkt het mij dat de provincie zich nadrukkelijker gaat manifesteren zodat in dit deel van Fryslân een, voor een ieder, acceptabele en optimale vorm van samenwerking/herindeling mogelijk is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten