donderdag 17 november 2011

Integriteit

In zowel het oude alsook in het nieuwe coalitieaccoord staat onder het kopje 'uitgangspunten college' de bestuursstijl vermeld. Als eerste punt wordt integriteit genoemd en als volgt beschreven; 'Gebleken is dat Dantumadiel op het gebied van integriteit, zowel bestuurlijk als ambtelijk, hoog scoort. Het college wil op dit punt een voorbeeldfunctie vervullen'.
Bij de overheid worden veel beslissingen genomen die de belangen van burgers en bedrijven raken, of ze oefenen daarop invloed uit. Binnen de overheid is daarom veel aandacht voor de integriteit van bestuurders en ambtenaren. Juist bij functionarissen bij de overheid en volksvertegenwoordigers wordt integer gedrag en handelen verwacht. Soms wordt integriteit uitgelegd als de afwezigheid van fraude en corruptie. Maar ook  waarden als collegialiteit, betrouwbaarheid, objectiviteit en fatsoenlijkheid vallen er onder. Men moet zich er van bewust zijn dat mensen vertrouwen in hen stellen. Dat gaat vaak verder dan de officiële regels.  In de eerste plaats is integriteit een persoonlijke eigenschap, karaktereigenschap, van een individu die inhoudt dat de persoon niet omkoopbaar, eerlijk en oprecht is. Het woord integriteit is afgeleid van het Latijnse "integritas" dat heelheid, intact zijn, eerlijkheid en ook fatsoen betekent. Deze persoon is betrouwbaar, zegt wat hij doet en doet wat hij zegt. Een persoon met deze eigenschappen wordt integer genoemd. Het probleem is echter dat de één iemand als betrouwbaar beschouwt terwijl diegene door een ander compleet anders wordt ervaren. In de basis gaat het er om dat iemand leeft naar zijn eigen waarden en normen. Integriteit is een innerlijke meetlat voor iemands gedrag en handelen.  Er bestaat wel een collectief gedragen beeld van wat het begrip integer inhoudt. Mensen binnen de overheid en ook volksvertegenwoordigers die "door de mand vallen" worden echter uiterst kritisch beoordeeld door de publieke opinie.
Bij veel instanties, ook bij onze gemeente, is een vertrouwenspersoon aanwezig waar medewerkers en ook burgers terecht kunnen met vragen en problemen op het gebied van integriteit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten